Gratis

Tillfällig utställning

Underbara ting – 100 år sedan upptäckten av Tutankhamons grav

Pågår till 31 januari 2023

Medelhavsmuseet

För 100 år sedan gjordes en sensationell upptäckt i Konungarnas dal när Howard Carter hittade Tutankhamons grav. Medelhavsmuseet firar jubileet genom att visa Harry Burtons fotografier från arbetet i graven. Samtidigt ställer museet ut rekonstruktioner av några av de många plagg som faraonen hade med sig i gravkammaren.

Hösten 1922 såg ut att bli arkeologen Howard Carters sista i Konungarnas dal. Efter flera års resultatlösa undersökningar var finansiären Lord Carnarvon beredd att ge upp. Men den 4 november påträffades en trappa som ledde till en dörr, försedd med den kungliga nekropolens sigill. Graven tillhörde en relativt okänd farao vid namn Tutankhamon.

Drygt tre veckor senare kikade Carter för första gången in i graven genom ett litet titthål. Som svar på en nervös fråga från Carnarvon, om han kunde se någonting, skall Carter ha svarat: ”Ja, underbara ting!”.

I Tutankhamons grav fanns möbler, vagnar, statyer, smycken och mat. Där hittades också över 400 textilier – allt från enkla höftskynken till rikt broderade ceremoniella tunikor och mantlar i både barn- och vuxenstorlek. Rekonstruktioner av några av de plagg Carter fann i graven kommer finnas på plats i utställningen. 

De rekonstruerade plaggen är inlånade från Textilmuseet i Borås. Kläderna ingick i succéutställningen Tutankhamons garderob, som visades på Medelhavsmuseet 2003 och har turnerat världen runt.

Underbara ting – 100 år sedan upptäckten av Tutankhamons grav öppnar den 20 september.

När

Tis-fre 11-20, lör-sön 11-17.

Pris

Fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss: 62 och 65 till Gustav Adolfs torg.
Tunnelbana: Kungsträdgården