Fotbollsstadion under konstruktion/A football stadium under construction

Samtal

Ultra: Varför spelas VM i Qatar?

7 oktober

Medelhavsmuseet

Contro il calcio moderno! Against Modern Football!  

En sak som förenar ultrasgrupper och organiserade supportrar runt om i hela världen är en kritik mot vad som brukar beskrivas som ”den moderna fotbollen” – en utveckling där pengar styr allt mer, tv-tittare blir viktigare än ståplatspublik och eventarenor ersätter klubbarnas tidigare hem. 

I en serie samtal och föredrag under hösten undersöker vi den moderna fotbollen – från supportermakt i den cypriotiska andradivisionen till den stundande VM-turneringen i Qatar. 

SAMTAL: VARFÖR SPELAS VM I QATAR 
Qatar är ett av världens minsta länder. Ett land som saknar demokrati och pressfrihet, där mänskliga rättigheter inte respekteras och homosexualitet är kriminellt, där ökenhettan är livsfarlig och tusentals migrantarbetare dött.

Det är världens rikaste land, räknat per capita. Ett land där naturgasen och oljan flödar, där pengar köper inflytande, och närmare 2000 miljarder kronor investerats i historiens dyraste idrottssatsning.

Det är ett land helt utan fotbollstradition, som fått resten av världen att spela VM mitt i vintern. Hur hamnade vi här?

Olof Lundh är journalist på TV4:s Fotbollskanalen. Han är författare till en rad böcker och har under många år undersökt och skrivit om fotboll och ekonomi. Templet i Öknen utkommer 29 september på Volante Förlag.

Ekim Caglar är författare till böckerna Propagandafotboll (2017) och Fotboll i krig och fred (2020). Till utställningen Ultra på Medelhavsmuseet har han bidragit med berättelsen om Gezi-protesterna i Istanbul 2013.

Andra program i Ultraserien

29 september – Samtal: Algeriet och Ultras koppling till proteströrelsen Hirak

30 september – Föredrag: Mot den moderna fotbollen

14 oktober – Samtal: Ultras har makten

10 november – Samtal: Att bevaka VM i Qatar 

När

17.30 – 19

Pris

100 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss: 62 och 65 till Gustav Adolfs torg.
Tunnelbana: Kungsträdgården