Tillfällig utställning

Tuija Lindström: Valokuva – Det egna språket

19 maj–28 aug

Kulturhuset Stadsteatern

Tuija Lindström (1950-2017) är en av Sveriges mest framstående fotokonstnärer. Hon är framför allt känd för sina ikoniska svartvita bilder. Som stilbildande konstnär, den första kvinnliga professorn och mentor för en hel generation fotografer har hon spelat en avgörande roll i svensk fotografis utveckling.

Tuija Lindströms såg sig själv som konstnär mer än dokumentärfotograf och utvecklade tidigt sitt eget personliga bildspråk som ofta utgick ifrån en kvinnlig blick. Återkommande i hennes konst är kontrasten mellan ljus och mörker, något som avspeglas både i själva tekniken och i kompositionerna.

Det stora genombrottet kom med bildsviten Kvinnorna vid Tjursjön (1991), ett verk där det mörka och det ljusa möts tillsammans med både viktlöshet och tyngd. Sviten består av svartvita fotografier av nakna kvinnokroppar flytande i en svart tjärn, i kombination med bilder av blodiga strykjärn.

1992 utnämndes Tuija Lindström till Sveriges första kvinnliga professor i fotografi. Under sina tio år som professor på Fotohögskolan, nuvarande HDK-Valand, Högskolan för konst och design, förändrande hon utbildningen från att ha varit en yrkesinriktad utbildning till en mer konstnärlig inriktning. Tuija Lindström banande väg för den subjektiva, personliga fotografin och var del i att fotografiet kom att betraktas som konst mer än dokumentärt avbildande.  

Från att Tuija Lindström slog igenom och fram till hennes död var hon en central person inom svensk fotografi som konstnär, sedan professor och mentor för en hel generation av fotografer såsom Julia Perione, Trinidad Carrillo och Jenny Källman. Tuija Lindström gick alltid sig egen väg, där hennes behov av att uttrycka, utmana och förändra fotografin var en stor drivkraft.

Tuija Lindström finns representerad vid Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Houston Art Museum i USA och Finlands fotografiska museum i Helsingfors samt en rad andra internationella institutioner.

När

19 maj- 28 augusti

Pris

Se hemsida för aktuellt pris

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Utställningen står i Galleri 5 på Kulturhuset Stadsteatern