Gratis

Konsert

Tröstande renässans

26 november

Storkyrkan

Den spanske renässanstonsättaren och prästen Tomás Luis de Victoria är utan tvekan mest känd för Officium Defunctorum, det sexstämmiga verk för blandad kör som han komponerade till sin arbetsgivare Maria av Habsburgs begravning. Verket, även kallat Victorias Requiem, är en glödande musikalisk hyllning till änkekejsarinnan, som dog 1603.

Luis de Victoria levde och verkade under många år som sångare hos jesuitorden i Rom, där han troligen även studerade för och inspirerades av den italienske tonsättaren Giovanni Pierluigi da Palestrina. De båda tonsättarnas verk är ibland svåra att särskilja, men kontrapunktiken och melodiken har hos Luis de Victoria hanterats med uttrycksfull lidelse.

Officium Defunctorum väckte ingen särskild uppståndelse vid tiden för komponerandet, men sedan verket återupptäcktes för cirka 150 år sedan har myterna kring det växt till oerhörda proportioner. ”Requiem för en tid”, ”Slutet på renässansmusiken”, ”Slutet på Spaniens guldålder” och ”En fridfull klagan för hela den spanska tron” är några av de benämningar verket har fått av eftervärlden.

Repetoar
Tomás Luis de Victoria Officium Defunctorum
I Taedet animam meam (Job 10:1-7)
II Introit
III Kyrie
IV Gradual
V Offertory
VI Sanctus
VII Agnus Dei
VIII Communio: Lux aeterna
IX Versa est in luctum cithara mea (Begravningsmotett)
X Libera me, Kyrie

Storkyrkans Vokalensemble
Gary Graden dirigent

När

26 november kl 16.00

Pris

Fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Storkyrkan ligger i Gamla Stan bredvid Slottet. T-bana Gamla Stan alternativt buss till Slottsbacken.

Annonser: