Konsert

Tre kvinnliga pionjärer

Engelska Ethel Smyth (1858–1944) har i modern tid återupptäckts, men var en storhet även under sin levnad. Hon studerade vid konservatoriet Leipzig där hon träffade Dvorák, Tjakovskij och Grieg. Hon var en uppmärksammad kulturpersonlighet, både som tonsättare och som en av de ledande personerna kring suffragetrörelsen. Vi hör pianotrion från 1880.

I generationen efter Smyth var brittisk-amerikanska Rebecca Clarke (1886–1979) en pionjär bland kvinnliga tonsättare och hennes musik försummades länge. Under sina sista 30 år komponerade hon knappt något alls. Pianotrion från 1921 är ett av hennes allra finaste verk, djärv och originell. Möjligen anas inspiration från de franska impressionisternas musikmåleri. 

På svensk mark var Elfrida Andrée (1841–1929) en föregångare som banade väg för kommande generationers kvinnor inom musiken. Hon studerade för Ludvig Norman och Niels W Gade, och var verksam som organist, dirigent och tonsättare. Pianokvintetten skrev hon 24 år gammal och den placerade henne snabbt i den svenska tonsättareliten.

När

19 mars kl 15

Pris

210 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.