Konsert

Klassiskt

Tonsättarweekend – Invigning

11 april

Konserthuset Stockholm

Lisa Streichs originella partitur är som kartor över det ljudande. Musiken lägger sig ibland nära naturens eller stadens ljudvärldar, och komponerandet framstår då som ”ljudregi”. Hon ser det som att hon skulpterar med en orkester eller ensemble, och ur ljuden uppstår en sorts koreografi – som bjuder in inte bara lyssnaren, utan också åskådaren. Hon har blivit mer och mer uppmärksammad internationellt.

I Segel böljar musiken fram, väser och andas, för att ibland piska till – kanske är det linor som slår mot en mast? Med Flügel tänkte sig Streich orkestern som en varelse med kroppen i mitten och vingar utåt sidorna. Hur får man den att flyga och sväva? Ishjärta tecknar bilden av ett hjärtas blodfyllda värme å ena sidan, och å den andra dess isolering i ett hölje.

”Jag känner att musik har förmågan fånga sanningen. Och jag kan uppleva sanningen hos Gustav Mahler”, säger Lisa Streich som här även inkluderat Blumine av Mahler – denna vackra andante-sats som lyftes ur den slutliga versionen av hans Symfoni nr 1. ”Det är bara musik som kan få mig att känna det sanna hos en annan människa”, säger Streich.

När

Torsdag 11 april kl 19.00

Pris

235-450 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.

Allt som händer – Konserthuset Stockholm

Spana in Welmas olika guider

Annonser: