Konsert

Klassiskt

Tonsättarweekend – Francesca

14 april

Konserthuset Stockholm

Här hör vi KammarsensembleN under ledning av Christian Karlsen. Men det börjar som i en dröm, tyst och försiktigt, med Klara Hellqvists ensamma violin i verket Falter. Fingrarnas dans över greppbrädan ger mestadels spröda ljudspår.

Zucker och Safran är båda verk med motoriserade inslag. ”Motorer är min last”, säger Lisa Streich. ”Precis som andra människor går loss på lösgodis ’konsumerar’ jag gärna en nypa motorer. Människa mot maskin. I motsats till den gängse uppfattningen, framför allt under 1900-talet, kan man nu få intrycket av att maskinen är mer mänsklig än människan”, säger Streich. I både Zucker och Safran är små motorer monterade på instrumenten, till exempel med remsor vispande mot strängar. 

Vad passerade genom öronen hos den heliga Franciska i 1400-talets Rom? Det var utgångspunkten för Lisa Streich i Francesca. ”Kanske har vi en idé om hur en kör av keruber lät. Många gånger är det något idealiserat, himmelskt och vackert. När jag såg Antoniazzo Romanos fresker av Sankta Franciska i Tor de’ Specchi-klostret i Rom, ville jag höra vad hon själv hörde på sin dödsbädd och senare.” Resultatet klingar skevt och kanske inte just himmelskt enligt någon sorts allmän föreställning, men med en alldeles egen, förunderlig skönhet.
 

När

Söndag 14 april kl 15.00

Pris

215 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.

Allt som händer – Konserthuset Stockholm

Spana in Welmas olika guider

Annonser: