Gratis

Konsert

Toner och penseldrag

Under slutet av sitt liv arbetade den franske konstnären Claude Monet med åtta stora muralmålningar, i vilka han fördjupade sig i det motiv – näckrosor – som han återkommit till genom hela sitt konstnärskap. Målningarna donerades till franska staten som lät uppföra två ovala rum för dem på Musée de l’Orangerie i Paris.

Inspirerad av näckrosorna komponerade den franske tonsättaren Marcel Dupré 1958 en orgelcykel i åtta delar med namnet Nymphéas. De olika delarna har fått namn efter olika naturfenomen (strålar, dimmor, blommor, tryckande väder, nattvindar, gryning, gyllene dis) och speglar olika aspekter av Monets visuella vision. Med sitt verk har Dupré skapat en ljudbild av poetiska melodifragment och täta harmonier, ständigt föränderliga i färg och nyans.

Även den i dag verksamma brittiska tonsättaren Judith Bingham har inspirerats av måleri i sitt stycke Ancient Sunlight, i hennes fall den medeltide målaren Giottos fresker i Arenakapellet i Padua. I en Bachliknande form med preludium, aria och toccata skildrar Bingham de tre av kapellets scener som avbildar Jungru Marias ungdom, hennes mirakulösa barndom, hennes trolovning med Josef samt bebådelsen.

 

Program
Marcel Dupré Nymphéas op. 54 Sverigepremiär
Judith Bingham Ancient Sunlight

Johan Hammarström orgel

Observera att inga stora väskor, kassar, ryggsäckar osv är tillåtet in i kyrkorummet.

När

2 mars 15.00-16.00

Pris

Fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följande bussar stannar på bekvämt gångavstånd
53, 62, 65 Hållplats Gustav Adolfs torg
2, 55, 57, 76 Hållplats Karl XII:s torg

Tunnelbana:
Linjerna 10 och 11 går till T-station Kungsträdgården med uppgång Gustav Adolfs torg/Operan.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: