Opera

The Turn of the Screw

1–26 februari

Folkoperan

The Turn of the Screw har kallats för världens bästa spökhistoria. Två föräldralösa barns utsatthet och oskuld belyses i en obehaglig kontext av kontroll och maktutövning. Vad är verklighet och vad är inbillning? Hur ser vi på vittnesmål och vem äger berättelserna? Historien skruvas åt tightare och tightare för varje takt i Brittens musik.

Operan The Turn of the Screw bygger på Henry James kortroman och är en av Benjamin Brittens mest spännande och banbrytande operor. Likt flera av hans verk blottlägger den människans utsatthet och empati men också förmåga att begå mycket onda handlingar. Vi kliver in i en värld av mystik och till synes oskyldig skönhet som visar sig dölja en obehaglig hemlighet. Britten har skapat en musikalisk värld där sången är djupt integrerad med orkesterns instrument vilket ger ett intimt tilltal helt i Folkoperans anda.

För regi står Annilese Miskimmon, konstnärlig chef för English National Opera i London. Miskimmon har rosats för en mängd uppsättningar internationellt och kanske särskilt för sin regi av Brittens Billy Budd på Den Norske Opera för ett antal år sedan. I Sverige har hon tidigare regisserat Jenufa på Kungliga Operan.

När

1 februari – 26 februari

Pris

130-680 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Folkoperan ligger på Hornsgatan 72 på Södermalm, nära Mariatorget och på gångavstånd från Slussen och Södra station.

Med tunnelbana:
Mariatorget, uppgång Torkel Knutssongatan

Med buss:
Buss 4, hållplats Hornsgatan/Rosenlundsgatan
Buss 55, 57 och 66, hållplats Krukmakargatan

Med pendeltåg:
Södra station, gå 700 meter