Dans

The Forest Song med Grand Kyiv Ballet

I april 2024 kommer Grand Kyiv Ballet att presentera en av de vackraste baletterna i Ukraina, Song of the Forest, i skandinaviska länder. Skickligheten och sofistikeringen av dansen från Grand Kyiv Ballet-artister kommer att ge dig en gåva av stark erfarenhet. Konstnärer från Grand Kyiv Ballet uppträder på scener på teatrar i Europa, Amerika och Australien.

Song of the Forest är en legendarisk balett som har varit stoltheten för den ukrainska koreografin i över 75 år. Denna balett hyllar känslan av romantik och renheten hos klassisk balettteknik. Baletten gick in i den ukrainska musikkulturens gyllene fond.

Baletten baserades på pjäsen med samma namn Skogens sång (1911) av den ukrainska författaren Lesya Ukrainka, som var ursprunget till återupplivandet av det nationella arvet och kulturen. Mild och lyrisk musik av den ukrainske kompositören Mykhailo Skorulskyi skrevs för baletten 1936. Premiären ägde rum 1946. Musiken har en romantisk aspekt, den är full av folklore och naturbeskrivningar på det musikaliska språket.

Song of the Forest är en magisk berättelse om kärlek mellan skogstjejen Mavka och den unge mannen Lukash. Människans och naturens värld samverkar, det finns kärlek, svek, förtvivlan, och det är inte möjligt för var och en av dem att glömma kärlekens magiska ögonblick. Det här är en berättelse om hur ödet förändras för en person som tappar kontakten med naturen och slutar höra rösterna. Det här är historien om den orädda och modiga Mavka, som söker fred i sin värld, precis som Ukraina idag kämpar för frihet och fred i sitt land.

Relationen mellan Mavka och Lukash utvecklas gradvis och sammanfaller med årstiderna. Liksom i Lesya Ukrainkas pjäs är våren också i baletten inledningen och början på relationen mellan Lukash och Mavka. Sommaren är blomningen av deras kärlek, det är fruktbarheten i det ukrainska landet. Hösten är Lukashs svek, han gifter sig med en annan kvinna. På vintern dör Mavka och Lukash. Deras själar möts i evighetens värld.

I baletten finns många mytologiska bilder från ukrainska sagor, som folkets fantasi satte sig i gamla skogar och oändliga fält. Mykhailo Skorulskyi, som skrev musik till baletten, skapade en riktig hymn till levande natur och ren kärlek. Detta tema om dialog mellan människa och natur har inte bara förlorat sin relevans, utan har också flyttat till en kvalitativt ny nivå. Baletten är fylld med komplexa duettstöd, många hopp av artister, snurr, fouetter och otroliga koreografiska mönster. Legender om förtrollade skogsdjur verkar få liv på scenen och vävs in i dansarnas felfria rörelser.

Varje detalj i föreställningen jobbar för att ett riktigt äventyr för vuxna och barn ska bli verklighet på scenen.

När

29 april 2024

Pris

390-1390 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss 67 går hela vägen till Skansen som är slutstation och där man hoppar av för att komma närmast Cirkus. Den går via Odenplan, Östra Station och Karlaplan. Spårvagn linje 7 går från T-centralen till Skansen.

Djurgårdsfärjan går från Slussen till Gröna Lund via Skeppsholmen. Från färjan får du en promenad på 5 min upp till Cirkus entré.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: