Film

Tema Kropp: Yvonne Rainer

2 sep–10 okt

Cinemateket

– Anteckningar om vardagens revolutioner och danser

Den amerikanska avantgardistiska dansaren och koreografen Yvonne Rainer vände sig till filmen under 1970-talet. Med sig förde hon idéer kring performancekonst och integrerade dem i en intelligent, teoretisk och collagkonstruerad film som analyserade (den kvinnliga) kroppens roll i det samtida västerländska samhället.

Yvonne Rainer (född 1934 i San Francisco) var dansare och koreograf innan hon började göra film. Hon flyttade till New York under 1950-talet för att studera dans och var 1962 med att grunda den numera välkända experimentella Judson Dance Theater. 

Vid mitten av 1960-talet gjorde Rainer ett par kortfilmer och projicerade även rörlig bild som en del av sina performanceföreställningar. Det var inte förrän tidigt 1970-tal som hon tog ett definitivt steg mot filmen. Vid den tidpunkten var hon redan en välkänd konstnär, som aktades högt för att ha varit delaktig i att återuppfinna dansen inom ramen för den experimentella och avantgardistiska konsten. Skiftet till filmen utgör dock inte en brytning, utan en utvidgning som tillät henne att arbeta med den mänskliga kroppen på nya sätt.

2 september inleds programmet med Lives of Performers, och den 10 oktober visas den sista filmen MURDER and murder. Läs hela programmet här!

När

2 september till 10 oktober

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan
Buss: 72, 76, 1 eller 4