Film

Tema Kropp: John Waters

14 okt–3 dec

Cinemateket

Sedan det sena 60-talet har John Waters tänjt på gränserna kring vad som får visas på den vita duken. Hans filmografi utgör ett lika aggressivt som komiskt förkastande av vår tids uppfattning av skönhet och god smak. Med sina perversioner och en makalös skådespelarensemble är Waters den okrönte kungen av camp, som har låtit en bredare allmänhet både chockeras och bedåras av dess subversiva uttryck.

John Waters tillhör en generation yngre filmskapare som i kölvattnet av den franska nya vågen och Hollywoods kris tillförde nya idéer och praktiker till den amerikanska filmen. Även om det finns paralleller mellan Waters och det så kallade Nya Hollywood så bör Waters betraktas utifrån en genealogi som i stället förgrenar sig ut i experimentfilmen, performancekonsten och en litteraturtradition med författare som Georges Bataille, Antonin Artaud och Jean Genet.

14 oktober inleds programmet med Pink Flamingos, och avslutas åtta filmer senare med hans senaste film Pecker, den 3 december. Läs hela programmet här!

När

14 oktober till 3 december

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan
Buss: 72, 76, 1 eller 4