Film

Tema Gustaf Molander: Svensk films drömfabrikör

23 aug–16 okt

Cinemateket

Med 69 regisserade filmer samt manus till några av svenska guldålderns centrala verk är Gustaf Molander en av landets största regissörer. Med sin bredd och hantverksskicklighet var han under en längre period Svensk Filmindustris främsta regissör, och med sin stora och breda produktion skänkte han svensk film en internationell touch under folkhemskulturens era.

Eftersom han arbetade flitigt från sent 10-tal till 50-tal så är Molander nästan omöjlig att särskilja från den svenska filmhistorien, och den svenska filmhistorien från Molander. Såsom filmskapare har Molander däremot sällan lyfts fram, även om hans filmer ofta visas då han arbetade med några av landets största filmarbetare. I urvalet till denna serie har därför flera kända titlar valts bort till förmån för mindre kända filmer som ger ett nytt perspektiv på Molanders filmkonst och dess obestridliga plats i den svenska filmhistorien.

Programmet inleds med filmen Swedenhielms den 23 augsti, och avslutas 16 oktober med Herr Arnes penningar. Se hela programmet här!

När

23 augusti till 16 oktober

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan
Buss: 72, 76, 1 eller 4