Tillfällig utställning

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Pågår till 21 april

Liljevalchs

Stockholm konst ansvarar för stadens konstsamling. För tredje året i rad ställs ett urval av de senaste nyförvärven som gjorts till samlingen ut på Liljevalchs+.

Stockholms stads konstsamling är en landets största i offentlig ägo. Idag består den av drygt 32000 verk och inbegriper måleri, grafik, teckning, fotografi, skulptur, video och objekt. Varje år utökas stockholmarnas egen konstsamling med ett antal nya konstverk. För urvalet står enhetens chef och intendenter, med ambitionen att spegla strömningar i Stockholms konstliv.

Efter utställningen på Liljevalchs+ placeras nyförvärven ut i olika kommunala verksamheter, t.ex. skolor, äldreboenden, stadsdelskontor och förskolor. Nyförvärvsutställningen är ett unikt tillfälle att se en samlad presentation av konstverk som köpts in under det senaste året. Likt övriga verk i samlingen sprids de sedan över staden, från Akalla i norr till Farsta i söder.

En del hamnar på en plats där de är tillgängliga för alla och ses av många.
En del hamnar i utrymmen där endast personal har tillträde och en begränsad skara har tillgång till konsten. Det är så det ska vara, konsten har en viktig roll att spela i båda sammanhangen. Det finns konstverk som varit utplacerade i över hundra år på samma ställe och konstverk som får en ny placering efter mindre än ett år.

Vissa konstverk hamnar i magasin i väntan på en passande placering beroende på materiella orsaker eller tidsandan. Det som önskades och hyllades för 20, 30 eller 60 år sedan är inte alltid detsamma som idag. Men förvånande ofta så kan ett konstverk, trots att det är gammalt, kännas helt samtida eller ha en tidlös kvalitet. Eller så är det just den tydliga anknytningen till historien som är viktig, att konsten skildrar en annan tid. Konsten i just den här utställningen är urvalet som framöver kommer att spegla det tidiga 2020-talet i samlingen. Titta noga, konsten säger förmodligen mer om oss och vår tid än du tror.

Medverkande konstnärer:
Falah Alani, Dan Almqvist, Fabian Bergmark Näsman, Coyote, Lin de Mol, Emmy Dijkstra, Jeannette Ehlers, Mary Furniss, Tommy Hilding, Niklas Holmgren, Peter Köhler, Liva Isakson Lundin, Emma Jönsson, Susanne Larsson, Esko Männikkö och Pekka Turunen, Isabelle Nilsson, Elin Odentia, Britt-Ingrid Persson, Nicklas Randau, Pontus Raud, Ruben Risholm, Mariana Silva Varela, Ebba Svensson, Theresa Traore Dahlberg, Ylva Westerlund och Amalia Årfelt.

När

23 februari-21 april

Pris

Ordinarie 150 kr
Under 18 år Fri entré
Pensionär 120 kr
Studerande 120 kr

Fri entré måndagar 11–17

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd

Spana in Welmas olika guider

Annonser: