Konsert

Stockholm Jazz Festival på Folkoperan

16–17 oktober

Folkoperan

Tonbruket 16 oktober 20.00
Att kollektivet skulle vara större än summan av dess individuella delar passar utomordentligt väl för att beskriva Tonbruket. Musikaliteten hos bandmedlemmarna ligger redan som det är på en hög nivå. I mötet med varandra skapas något större, en egen ljudvärld som trotsar genrebeskrivningar och som bäst och enklast bara beskrivs som just, Tonbruket.

Tonbruket består av Dan Berglund på bas (E.S.T., Rymden), Martin Hederos på klaviatur och fiol (The Soundtrack of Our Lives, Hederosgruppen), Johan Lindström på gitarr och pedal steel (Johan Lindström Septett, Rebecka Törnqvist, Elvis Costello) och Andreas Werliin på trummor (Wildbirds & Peacedrums, Fire!). Vid flera tillfällen har Tonbruket agerat backup-band åt Ane Brun, både på skiva och på scen.

Gruppen släppte sin debutskiva 2010 och har vunnit flertalet svenska grammisar för sina album. Tonbruket har även skrivit musik till teater så som ”Mannen utan minne” och ”Undertiden” som satts upp på Dramaten.

Rekommenderas från 13 år.

MEDVERKANDE
Dan Berglund – bas
Martin Hederos – klaviatur, fiol
Johan Lindström – gitarr, pedal steel
Andreas Werliin – trummor

Monty Alexander Trio 17 oktober 20.00
Som 17-åring upptäcktes Kingston-födde pianisten Monty Alexander av Frank Sinatra och hans kompis, klubbägaren Ermenegildo “Jilly” Rizzo när Monty spelade på en nattklubb i Miami. Under fyra års tid blev Monty Alexander huspianist på Jilly’s klubb i New York och underhöll på trio med musiker som Ron Carter, Roy Haynes och Tony Williams.

1964 spelade Monty Alexander in sitt första soloalbum och sedan har det rullat på för den flyhänte, swing-orienterade, Grammy-nominerade pianisten som också blivit något av en ständigt återkommande gäst på jazzfestivalen i Montreux. På senaste plattan Love Notes tar Monty Alexander själv ton och sjunger en knippe klassiska kärlekslåtar ur den amerikanska sångboken som Moon River och As Time Goes By.

Född 1944 var Nat King Cole husgud hos familjen hemma i Kingston, Jamaica. Monty började spela piano hemmavid fyra års ålder och på klubbarna i Kingston vid 14 års ålder. Efter att ha landat på klubbarna i New York började han snart arbeta med de allra största Dizzy Gillespie, Quincy Jones och Sonny Rollins.

75 års-kalaset firades i Albert Hall i London där Monty höll en hyllningskonsert med musik av Duke Ellington. Till Stockholm Jazz Festival och Folkoperans scen kommer denna legendariska jazzpianist för en oförglömlig kväll tillsammans med sin trio bestående av basisten Luke Sellick och trumslagaren Jason Brown.

MEDVERKANDE
Monty Alexander – piano
Luke Sellick – bas
Jason Brown – trummor

När

16 och 17 oktober

Pris

300-395 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Folkoperan ligger på Hornsgatan 72 på Södermalm, nära Mariatorget och på gångavstånd från Slussen och Södra station.

Med tunnelbana:
Mariatorget, uppgång Torkel Knutssongatan

Med buss:
Buss 4, hållplats Hornsgatan/Rosenlundsgatan
Buss 55, 57 och 66, hållplats Krukmakargatan

Med pendeltåg:
Södra station, gå 700 meter

Annonser: