""

Stadsvandring

Stockholm 1793

25 feb–27 maj

Stadsmuseet

Välkommen tillbaka till en tid av ofattbar prakt, armod, smuts, nöd och förtvivlan. Och följ med i jakten på en bestialisk mördare.

I sina romaner ”1793”, ”1794” och ”1795” har författaren Niklas Natt och Dag klätt av den sengustavianska tiden dess prakt och ståtlighet.

Gustav III är död
Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han får frågan om en tjänst han inte kan neka till. Till sin hjälp har han krigsveteranen, den enarmade Jean Michael Cardell. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande …

Följ med bland platserna
I denna vandring följer vi i fotspåren av Winge och Cardell i deras jakt efter sanning i stadens gränder. Vi besöker platser ur romanerna som Fatburen, Indebetouska huset och Flugmötet. Vi får veta mer om livet i 1790-talets Stockholm och även om hur författaren inspirerats till att skriva sin ”Bellman noir”-trilogi.

Praktisk information
Vandringen är cirka 2,5 kilometer. Samlingsplats står på biljetten.

Tillgänglighet
Det går bra att delta med rullstol och med barnvagn.

När

Lördag 25 feb, 25 mar, 29 apr & 27 maj kl 11.30–13.30

Pris

Vuxen, 150 kronor
Barn/ungdom under 18 år, 75 kronor

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-banestation Slussen.
Flertalet stadsbussar och Nacka/Värmdö-bussar till Slussen.
Museet ligger precis uppe på Södermalmstorg.

Allt som händer – Stadsmuseet