Film

Spotlight Taiwan

14 sep–2 nov

Etnografiska museet

Stockholm Spotlight Taiwan är en taiwanesisk filmfestival som visar fyra dokumentärer på Etnografiska museet och fyra långfilmer på Bio Grand. Vid två av filmvisningarna på Etnografiska museet finns regissörerna på plats för samtal och Q&A.

14 september: Me and my condemned son
Filmen fokuserar på dödsstraff. Vi får följa tre dömda brottslingar och deras anhöriga.
Me and my condemned son har fått flera priser och nomineringar i kategorin dokumentärfilm.
Regissör: Lee Chia-hua (2019, Taiwan, 74 min, Mandarin, engelsk text).

28 september: Eagle hand
Niutoushan Chiayi hade ett överflöd av lotusrötter på 80-talet och för byborna var att gräva efter lotusrötter som att gräva efter guld. Men den blomstrande eran tillhör nu historien. Vi får i filmen följa de få, ur olika generationer, som stannat och fortsatt gräva med sina “Eagle hands”.

12 oktober: Llyong Topa 
Vid Dabaoflodens damm, där ursprungssamhället Llyong Topa brukade ligga, står ett spöktempel. Här finns hundratals atayaler begravda, de har alla fallit offer för det japanska koloniala styret över Taiwan. Filmens regissör besökte platsen mer än hundra gånger i jakten på ledtrådar till denna relativt okända händelsen i historien. 

2 november: Song of the reed
Song of the Reed är en sång om helande för de taiwanesiska kvinnor som överlevde det sexuella slaveri de utsattes för av japaner under andra världskriget. Vi får följa fyra kvinnor och deras kamp för att övervinna fysiska och psykiska trauman. Det som från början var en önskan om att dokumentera dessa kvinnors sista levnadsår växte från en kortfilm till att bli en långfilm.

När

14 & 28 september, 12 oktober & 2 november.

Pris

60 kr/biljett.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss 69 från Sergels Torg till Museiparken på Gärdet.
Parkeringsmöjligheter finns utanför Sjöhistoriska museet.