Gratis

Konsert

Signaler – hommage à Torsten Nilsson 1920–1999

26 februari

Engelbrektskyrkan

Stefan Therstam, orgel
Alexandra Büchel, sopran 
Slagverksensemble:
Daniel Berg
Anders Holdar
Anders Åstrand
Joakim Anterot

Torsten Nilsson var en av Sveriges mest framstående och färgstarka tonsättare verksam under 1900-talet. Ofta radikal och utmanande, men lika ofta ömsint och känslosam. Här framförs Signals with seven structures op. 110 för orgel och fyra slagverksgrupper. Torsten var under många år även körledare och organist i Oscarskyrkan i Stockholm och uruppförde där många av sina stycken för orgel och kör.


Signals skrev Nilsson efter att han drabbats av en stroke. Förlamad i vänster sida satt han ändå själv vid orgeln vid uruppförandet i konserthuset 1985. Förlamningen innebär att styckets orgelparti är skrivet för endast höger hand och pedal. Den omfattande slagverksuppsättningen spelades vid uruppförandet av den kända slagverksensemblen »Kroumata«.


Torsten Nilsson var född 1920 och skulle således ha fyllt 100 år 2020. Denna konsert var planerad att genomföras 2020 som en hyllning, men fick ställas in på grund av pandemin.


Vid konserten framförs även Consolamini, consolamini, populus meus för sopran och orgel samt Omnia tempus habent av Arne Mellnäs.

När

Söndag 26 februari kl 17-18

Pris

Fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar