Teater

Show bizniz

9 nov 2023–25 apr

Dramaten

Sara Sommerfeld återupplivar sina förfäders språk genom att spela roller hon haft i sin karriär som skådespelerska – på jiddisch! Shakespeare, Molière och Strindberg, blandas med sånger från musikalen Grease, Annie get your gun och Spelman på taket.

Musikern Miriam Oldenburg ackompanjerar. Föreställningen hålls på svenska, med ett antal texter på jiddisch. All jiddisch textas till svenska.

Sara om uppsättningen:
Nazisterna mördade inte bara miljoner människor – de förintade nästan ett helt språk. Strax före andra världskriget talades jiddisch globalt av cirka 13 miljoner människor – idag har knappt en tiondel så många jiddisch som modersmål.

Min farmor överlevde förintelsen. Hon och hela min släkt talade jiddisch. Men med hennes generation har språket försvunnit. Nu vill jag återuppliva det! Hur skulle det se ut om jiddisch hade fått leva kvar i min familj? Om släkten hade fått leva och om det inte hade varit farligt eller skamligt att prata jiddisch efter krigsåren? Som skådespelare kan jag inte finna ett bättre sätt att undersöka ett språk på än via teatern!

När

Torsdag 9 november 19:00
Fredag 17 november 19:00
Lördag 18 november 13:00
Tisdag 16 april 19:00
Torsdag 25 april 19:00

Pris

250 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss: Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn: Spårvagn nr 7

Spana in Welmas olika guider

Annonser: