Tillfällig utställning

Servettbrytning på svenska med Joan Sallas

Pågår till 3 september

Hallwylska museet

Nu visar Joan Sallas upp en bortglömd svensk servettbrytningskonst, genom Knut Erik Venne Höökenbergs bevarade böcker om hushåll och matlagning från 1850-talet. Sallas har bringat liv i 12 modeller som vi nu visar i museets biljardrum.

Höökenberg var mest känd för när han reste runt i Sverige och anordnade fest som underhållning för barn och vuxna. Han gav ut böcker om olika ämnen som till exempel hushåll och matlagning, finsk svart magi, gamla spel och korttrick, hur man organiserar fester, likt blommornas språk, tygfärgning, framtidsförutsägelser och drömtolkning. Han blev hela folkets rolighetsminister, häxmästarens pappa och beskrevs som en gudmodig och upptågsmakare.

I två av Höökenbergs kokböcker ingick ett kapitel med ”Moderna servettbrytningar” där han samlat 12 modeller från sina resor runt landet, med vikanvisningar. Några av dessa mönster gjordes speciellt för franska och svenska kungar, som statussymboler. Men desto fler var till alla gäster runt bordet som uppskattade teman som kärlek, lycka, vänskap och fria tankar.

När

31 mars 2023 – 3 september 2023

Pris

Ingår i entrébiljetten som kostar 120 kronor för vuxna och är kostnadsfritt för barn och unga upp till 19 år.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg eller Kungsträdgården.
Buss: 2, 54, 56, 57, 76
Spårvagn: Linje 7.