Teater

Sakarias spyor

25 jan–25 feb 2024

Kulturhuset Stadsteatern

På en klubbtoalett någonstans i Stockholm möter vi mäklaren Sakarias som firar sitt nya jobb – med att stoppa fingrarna i halsen. En nyskriven mörk komedi om självkänsla, ideal och bulimi med Hampus Nessvold, i regi av Helena Bergström.

Om pjäsen
Sakarias Wargentin, en kille i övre tjugoårsåldern, går in på toaletten under en utekväll med sina nya kollegor från toppjobbet han precis landat. Han ska ”bara spy lite snabbt”, så att han kan släppa det sen och fortsätta fira. Men det blir svårare än han tänkt. Det blir en kamp mot spyan, tiden och sig själv. Sakarias Spyor är en mörk komedi utspelad i realtid på en klubbtoalett. Om självkänsla, självförtroende, prestationssamhället och bulimi. Monologen är skriven av Hampus Nessvold tillsammans med manusförfattarduon Sofie Forsman och Tove Forsman (med tidigare erfarenheter från bl.a. tv-serien Young Royals och Barracuda Queens). För regin står Helena Bergström.

Hampus Nessvold
Hampus Nessvold, skådespelare och manusförfattare, slog igenom stort i humorserien Trevlig helg på SVT i karaktärer som Präst-Björn, Gunnar och inte minst ”Terese”, den Kristallen-nominerade kassörskan i humorserien, som nu även fått en egen serie i SVT. Mellan 2019–2020 åkte han på en rikstäckande turné med enmansföreställningen Ta det som en man. Hampus har även gästat Allsång på Skansen flera gånger, gjort humor på tv-galan Världens Barn, tolvslaget på Skansen, firat Tomas Ledin inför en fullsatt Avicii Arena och spelat rollen som ”Max” i humorshowen Peter Pan går åt helvete på Sverigeturné. I höst är han aktuell i tv-serierna Terese i kassan och Trevlig jul-helg på SVT, samt arenaföreställningen Just idag mår vi bra.  

Helena Bergström
Under sin fyrtioåriga karriär som skådespelare och regissör har Helena Bergström bland annat medverkat i filmer som Änglagård, Sprängaren och Tårtgeneralen samt tv-serier som Bröllop, begravning och dop och Bäckström. Hon har regisserat flertalet filmer bl.a. Dancing Queens, En underbar jävla jul och Se upp för dårarna. På Stockholms Stadsteater har hon gjort ett stort antal roller däribland Hamlet, Blanche Dubois i Linje Lusta, Sally Bowles i Cabaret och Nora i Ett dockhem. Helena Bergström har även regisserat för scenen såsom Fröken Julie på Stockholms Stadsteater, arenaföreställningen No more fucks to give och nu senast thrillern 2:22 A Ghost Story story på Intiman.

Författarduon Forsman
Tove Forsman och Sofie Forsman är systrar och manusförfattare. Som duo har de varit med och skrivit ett flertal stora tv-serier, såsom Young Royals (2021-2024), The Playlist (2022) och Barracuda Queens (2023). De är också manusförfattare till publikfavoriterna Nelly Rapp – Monsteragent (2020), uppföljaren Nelly Rapp – Dödens spegel (2023) och komedin One more time (2023). Deras produktioner har vunnit flera priser – bland annat Kristallen för årets program och årets unga dramaserie, samt för bästa film och barnfilm på internationella filmfestivaler. 

När

Urpremiär 26 januari. Spelas t o m 25 februari.
Off genrep 25 januari

Pris

180 kr – 355 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Spana in Welmas olika guider

Annonser: