Dans

Robbins/Balanchine

21 okt–18 nov

Kungliga Operan

THE CONCERT
Jerome Robbins är en av de främsta amerikanska koreograferna någonsin, känd inte minst för West Side Story (1957) som han både koreograferade och regisserade. År 1949 blev han assisterande konstnärlig ledare för New York City Ballet som grundats av George Balanchine föregående år. The Concert, med undertiteln The Perils of Everybody (1956), är ett av Robbins mest kända verk, som med varm igenkänningshumor skildrar ett konsertbesök ur besökarnas perspektiv. I centrum står konsertens musik – nio pianostycken av Chopin som framförs av pianisten N N vid en flygel mitt på scenen – och hur den påverkar publiken.

IN THE NIGHT
Jerome Robbins vidareutvecklade Balanchines neoklassicistiska stil, samtidigt som han byggde en bro till Broadwaymusikalernas mer showiga dansstil. I In the Night från 1970 blandar Robbins utåtriktad narrativ balett med klassisk musik. Till tonerna av Chopins bitterljuva nocturner möter vi tre kärlekspar, som befinner sig i olika åldrar och i olika faser av kärlekens utveckling. Relationernas nyanser gestaltas i dans.

TEMA OCH VARIATIONER
Avslutningsvis presenteras ett verk av George Balanchine själv. Han var en del av Ryska Baletten i Paris, flyttade till USA och grundade School of American Ballet och senare New York City Ballet – hans betydelse för danskonstens utveckling går inte att överskatta. Han skapade runt 400 koreografier av vilka många blivit ikoniska. Tema och variationer, från 1947, är just en sådan modern klassiker. Över den avslutande satsen i Tjajkovskijs orkestersvit nr 3 – som här framförs av Kungliga Hovkapellet under ledning av Marie Rosenmir – har Balanchine skapat ett abstrakt dansverk, som hyllar äldre tiders ryska balettkonst samtidigt som det blickar mot framtiden.

Premiärsamtal
Fördjupa din förståelse för verket – möt teamet bakom föreställningen och medverkande i våra populära premiärsamtal!

21 OKTOBER 2022 i Guldfoajén kl. 18.00, fri entré.

När

21 oktober-18 november

Pris

Från 110 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följande bussar stannar intill operahuset eller på bekvämt gångavstånd
53, 62, 65 Hållplats Gustav Adolfs torg
2, 55, 57, 76 Hållplats Karl XII:s torg

Tunnelbana:
Linjerna 10 och 11 går till T-station Kungsträdgården med uppgång Gustav Adolfs torg/Operan.