Konsert

Rising stars – Aris Quartett

4 februari 2023

Konserthuset

Tyska Aris Quartett grundades 2009 och har prisbelönats vid flera tillfällen. Man har spelat in en handfull rosade cd och framträtt på de mest prestigefyllda scenerna, däribland Elbphilharmonie i Hamburg och Concertgebouw i Amsterdam. Namnet Aris är konstruerat av de sista bokstäverna i medlemmarnas förnamn. 

F-mollkvartetten av Felix Mendelssohn-Bartholdy kom till dödsåret 1847 och blev det sista större verk han komponerade. Det är en hyllning till den lika begåvade som högt älskade systern Fanny, som gick bort tidigare samma år. Dessa omständigheter präglar också den mörka, sorgtyngda musiken. Tre decennier senare skrev Edvard Grieg sin enda bevarade och fullbordade kvartett. Det är sjudande musik som kom att inspirera många kollegor. Här märks en hel del folkmusik, och huvudtemat bygger en av Griegs egna sånger: Spillemænd. 

Mellan dessa klassiker hör vi nyskriven musik: japanska Misato Mochizuki (född 1969) skrev in-side för Aris Quartett, som uruppförde verket hösten 2020. Det är en del av en större cykel för kvartett, som hon kallat Brains. Musiken är inspirerad av gamla japanska myter om världens uppkomst och framväxt.

När

4 februari kl 16

Pris

125 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.