Konsthall

Tillfällig utställning

Rinko Kawauchi – a faraway shining star, twinkling in hand

Pågår till 14 april

Fotografiska

Hon är en av Japans starkast lysande stjärnor på konsthimlen. Nu kommer Rinko Kawauchi hit för sin första stora utställning i Sverige. Den 19 januari öppnar Fotografiska Stockholm dörrarna för a faraway shining star, twinkling in hand – där storslagna naturporträtt möter stilla vardagsglimtar.

– Jag känner mig väldigt hedrad över att få ha en soloutställning här, säger Rinko Kawauchi.

Rinko Kawauchi är en av de mest etablerade konstnärerna i Japan och känd världen över för sitt drömska, poetiska och unika bildspråk. I den nya utställningen a faraway shining star, twinkling in hand visas över 40 verk ur konstnärens två senaste serier M/E och An interlinking – från fotografier till videoverk, ljuslådor och fotoskulpturer.  

Serien M/E är en hyllning till ”Mother Earth” med storslagna naturporträtt från Kawauchis resa till Island år 2019. Hon planerade att återvända till landet för att avsluta serien, men fick stanna kvar i Japan när covidpandemin bröt ut. Därför avslutades den andra delen av serien med bilder från hennes vardagsliv och från vintern i japanska Hokkaido. An interlinking är en pågående serie där Kawauchi har skildrat sin vardag sedan 20 år. Att jobba med både ett mikro- och makroperspektiv har blivit signifikant för Rinko Kawauchis konstnärskap, och det blir extra tydligt i kontrasterna mellan de här två serierna. Små vardagssituationer som möter väldiga naturfenomen. Initialerna M/E kan också utläsas som ”me” och syfta på hur den lilla enskilda individen och stora ”Moder Jord” hänger samman.  

När

19 januari – 14 april

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen

Spana in Welmas olika guider

Annonser: