Konsert

Klassiskt

Radiokören: Jungfru Maria i ord och ton

16 september

Berwaldhallen c/o Historiska Museet

Tillsammans med unge brittiske dirigenten Harry Bradford framför Radiokören ett urval av äldre sakral musik, från Palestrina och Monteverdi till Caterina Assandra och Michael Haydn, som alla tillber den heliga jungfrun.

Med rötterna i medeltidens kyrkomusik bjuds vi på en polyfonisk resa med Radiokören genom tvåhundra år av flerstämmig körmusik, komponerad till Jungfru Marias ära.

Den gregorianska antifonen Salve Regina är tillägnad Jungfru Maria, och munken Hermanus Contractus (1013-1054) anses traditionellt vara upphovsman till verket.

Francisco Guerrero var en av de främsta tonsättarna av spansk renässansmusik, och hans ytterst välskrivna körmusik frammanar en levande och fridfull andlighet. Ave virgo sanctissima (1560) hyllas som en av periodens vackraste kompositioner.

Tomas Luis de Victoria är 1500-talets störste spanske kompositör, och hans Alma redemptoris mater (1581) är en vacker Maria-antifon för åttastämmig dubbelkör. Musiken vecklar ut sig, likt en solfjäder, till en frodig polyfonisk klangvärld.

När

16 september kl 15

Pris

Köp abonnemang från 450 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan eller Östermalmstorg.
Spårvagn: Hållplats Djurgårdsbron.