Konsert

Prokofjevs tredje pianokonsert

Den engelska tonsättaren Dorothy Howell (1898–1982) väckte stor uppmärksamhet 1919 med den symfoniska dikten Lamia, och danske dirigenten Thomas Dausgaard hör till dem som lyft fram hennes skapande på senare år. Musiken är inspirerad av John Keats dikt med samma titel. Hennes skicklighet med orkestern gjorde att hon redan under sin livstid kallades ”Den engelska Strauss”. En gång berömd är hon i dag tämligen bortglömd, men möjligen väntar en renässans. Kungliga Filharmonikerna framförde det här verket för första gången i februari 2021, under ledning av Mirga Gražinytė-Tyla.

Av Prokofjevs fem pianokonserter är den tredje hans mest spelade och älskade. Den har sedan uruppförandet i Chicago 1921, med tonsättaren själv som solist, förblivit en modern klassiker. Det är musik med massor av energi men också elegans och melodisk skönhet. Den virtuosa solostämman tas vid den här konserten om hand av Roland Pöntinen, en av Sveriges i särklass främsta pianister.

Sist Carl Nielsens fjärde symfoni – musik som förstås Thomas Dausgaard är förtrogen med men också ett verk som Kungliga Filharmonikerna känner väl efter både turnéer och cd-inspelning med Sakari Oramo. Symfoni nr 4 har undertiteln ”Det uudslukkelige” (Det outsläckliga). Det är dramatiskt musik som skrevs mitt under första världskriget, berömd bland annat för sin duell mellan två pukspelare.

När

2 och 4 juni

Pris

135 – 440 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.