Samtal

Podden När man talar om trollen live på Historiska

1 november

Historiska museet

En kväll om magiska föremål och folktro med personerna bakom den kända podden När man talar om trollen. Magiska formler, böner och förbannelser hittar vi på saker så gamla som ett par tusen år. Då är det korta formuleringar med tidens runor, exempelvis namn som skulle ge kraft åt ett föremål.

Under vikingatiden lades ibland runbleck med besvärjelser ned i gravarna och på medeltiden ristades böner och kraftformler på altarskåp och dryckeskärl. Från 1600-talet finns en berömd svartkonstbok där läsaren bland annat kan lära sig hur man förbannar någon ”med våldsamt fjärtande”.

I kvällens framträdande pratar vi om folktro och utgår till stor del från föremål som finns i samlingarna vid Historiska museet i Stockholm.

Med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria och Lars Wahlström, fotograf, som tillsammans gör podd om mytologi, folktro, väsen och traditioner.

Tips! Ta med dig vännerna och börja kvällen med soppa och ett glas vin i Restaurang Rosengården. Kvällens specialpris för soppa och ett glas vin är 160 kronor (med alkoholfri dryck 120 kronor). 

Läs mer om höstens föreläsningar på Historiska museet

När

Onsdag 1 november klockan 18.00 – 19.00

Pris

150 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan eller Östermalmstorg.
Spårvagn: Hållplats Djurgårdsbron.

Annonser: