Tillfällig utställning

Peter Lindbergh – Lightness of Being

Pågår till 15 oktober

Fotografiska

Peter Lindberghs ikoniska bilder kommer nu till Fotografiska – i den mest omfattande Lindbergh-utställningen i Sverige någonsin. Lightness of Being slår upp dörrarna den 16 juni med över hundra verk av den inflytelserika fotografen, som är känd för att ha omdefinierat synen på modefotografi.

– Vi är otroligt förväntansfulla över att få ta Peter Lindberghs verk till Stockholm, säger Peters son Benjamin Lindbergh, som driver Lindbergh Foundation.

I sommarens stora utställning Lightness of Being visas för första gången i Sverige fotografier från hela spannet av Peter Lindberghs omfattande karriär. Med en unik blick och extraordinär estetisk skärpa blev tyske Peter Lindbergh (1944-2019) en av världens främsta modefotografer.

De flesta känner igen hans ikoniska 90-talsporträtt av supermodeller som Naomi Campbell, Cindy Crawford och Kate Moss och skådespelare som Kate Winslet, Uma Thurman, Mick Jagger och Alicia Vikander, och hans unika bildspråk har kommit att prägla generationer av fotografer, designer och andra kreatörer. Utställningen på Fotografiska görs i nära samarbete med Lindbergh Foundation som leds av sonen Benjamin Lindbergh.

– Vi är otroligt förväntansfulla över att få ta Peter Lindberghs verk till Stockholm, eftersom det är första gången som min fars fotografier visas i Sverige. Vi hoppas att den här utställningen får visa hans konstnärliga arv i ett nytt ljus. Det blir en hyllning till hans banbrytande arbete inom modefotografiet, som förhoppningsvis också ska locka en yngre generation. Lindberghs sätt att porträttera kvinnor så sanningsenligt som möjligt, utan förskönande filter eller fototrick, är fortfarande relevant för hur skönhet kan definieras idag, säger Benjamin Lindbergh.
Peter Lindbergh växte upp i Tyskland men hade de senare decennierna sin bas i Paris. Med en bakgrund i konststudier vände han sig till fotografiet i slutet av 1970-talet och han hittade snabbt ett eget bildspråk. Lindbergh är känd som en mästare i det svartvita fotografiet – och han arbetade ut hela skalan från ljus till mörker.

I utställningen Lightness of Being visas kring hundra verk utan kronologisk ordning. Vi får ta del av alla de element som Peter Lindbergh ständigt inspirerades av, som industrilandskap, storstadsmyller och kustremsor, och djupdyker i konsten att skapa slående berättelser inom ramen för ett modeuppslag.
– Det har länge varit en dröm för oss att visa Peter Lindbergh på Fotografiska, och särskilt i en så omfattande utställning som den vi nu gör tillsammans med Lindbergh Foundation. Peter Lindbergh lyckades alltid skapa en stark autenticitet i mötet mellan fotograf och avporträtterad, med en aura av tidlöshet, säger Lisa Giomar Hydén, Director of Exhibitions på Fotografiska Stockholm.

Lightness of Being visas på Fotografiska Stockholm från 16 juni till 15 oktober 2023.

När

16 juni-15 oktober

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen

Annonser: