Teater

Mat-evenemang

På jakt efter bibliotekstjuven

21 nov–27 feb 2024

Kulturhuset Stadsteatern

2004 sprängs en lägenhet i centrala Stockholm. Lägenheten tillhörde en tidigare bibliotekarie på Kungliga Biblioteket som ertappats med att ha stulit och sålt böcker för miljonbelopp. Svarta rubriker följer när nyheten kablas ut.

Om föreställningen
Men vad var det som fick en erkänd akademiker att begå brott och vad drev honom till slut över kanten? Verklighet och fiktion blandas när skådespelaren Fredrik Meyer ger sig ut på jakt efter människan bakom rubrikerna och tar oss med i en berättelse om att falla. 

Pjäsen är inspirerad av Jesper Huors radiodokumentär Bibliotekarien – boktjuven som sprängdes, samt andra artiklar och citat om bokstölderna och människorna som påverkats av händelserna.

”Som skådespelare försöker vi alltid förstå och försvara våra rollfigurer. Jag ville utforska resan mellan skådespelare och roll, mellan inlevelse och besatthet. När man släpper taget om det rationella och faller. Bibliotekstjuven tar avstamp från verkligheten men leder in till något djupare om att vara människa.” Filip Alexanderson, manusförfattare och regissör.

Recensionscitat
”en vacker pärla, värd en stor publik.”  SvD

”…i Meyers gestaltning, och i hans pianospel, anas också reminiscenser av det som var upphov till hela livsresan –  längtan efter kunskaperna, historien, konsterna, alltet.”  DN

”ett ödesdrama av shakespeareska proportioner.”  SvD

Om teamet bakom
Filip Alexanderson har tidigare arbetat som skådespelare på Dramaten och gett ut ett antal romaner som översatts och blivit TV-serie. Han har också skrivit och regisserat den uppmärksammade experimentföreställningen Kafkas Arkiv på Reaktorhallen R1. Han har även skapat Siri på spänd lina och Balladen om bröderna Grimm för Soppteatern.

Jonas Karlsson, skådespelare och författare har alltid tecknat och målat. För första gången ställer han nu sin penna till förfogande för scenen och har skapat den bildvärld som berättelsen lutar sig emot. 

När

9 december kl. 12
23 februari kl. 12
27 februari kl. 12

Pris

280 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: