Tillfällig utställning

Museum

Öl

Pågår till 29 oktober

Spritmuseum

Idag finns det garanterat öl som får även den mest inbitna ölskeptikern på fall. Öl kan vara så mycket! Söt, krämig, mjuk, fyllig, lätt, frisk, syrlig, fruktig, godisaktig, bitter, kryddig, torr osv. Det är helt enkelt svårt numera att få påståendet “jag gillar inte öl” att funka.

“Idag är det verkligen möjligt att säga att det finns en öl för alla!” säger Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson.

Till det kan vi lägga att utbudet av högkvalitativ, smakrik NoLo-öl ökar stadigt. Idag kan du  gå ut på krogen och få riktigt välgjord, helt alkoholfri hantverksöl som verkligen är en smakupplevelse!

Den svenska ölen – de senaste åren
Sedan Spritmuseums förra ölutställning 2017 har det har hänt mycket i öllandet Sverige och utvecklingen är i snabb och ständig rörelse. Då var det fortfarande mycket fokus på IPA och APA. IPA:n frodas i och för sig även idag, men samsas också med andra stilar som öppnat upp mot en större och bredare publik, som pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA. Spännande nog kan vi också se att äldre, traditionella stilar som Helles, Vienna Lager och Kellerbier, har fått ett uppsving.

På spaning efter nästa öltrend
I utställningen tar vi hjälp av svenska bryggare som spanar på kommande öltrender. Vi kommer också att bjuda på en crash course i öltillverkning och smaksättning. Hur får ölet sin färg och smak? Och hur står sig svensk humle och malt i konkurrens med importerad humle och malt? Går det att känna att ett öl bryggts på helsvenska råvaror? Det vill vi undersöka tillsammans med er.

Svensk ölhistoria
Vi gör såklart också nedslag i svensk ölhistoria. Visste du att öl historiskt var en riktig livräddare och att en daglig ölranson på 4-5 liter inte var ovanligt under medeltiden? Och att öl under 1900-talet kom att bli en av de hetaste debattämnena i Sveriges Riksdag? I utställningen lyfter vi också fram ölets stora betydelse som socialt kitt bland nunnor, fotbollssupporters, hipsters och många andra.

Utställningen är den fjärde i vår utställningsserie om svenska hantverksdrycker.

Vill du smaka på utställningen?
Vi har olika smakbrickor som refererar till Spritmuseums utställningar. En smakbricka kostar 180 kronor och du kan välja en smakbricka om du vill uppleva en mindre provning på egen hand. Öl-smakbrickan presenterar fyra olika ölstilar som symboliserar bredden i dagens svenska ölscen. 

När

17 november 2022 – 30 oktober 2023

Pris

Ordinarie 140 kr
Pensionär och studerande 100 kr
Fri entré för ungdomar och barn under 14 år

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Station Karlaplan; därifrån 10 minuters promenad.
Buss 67 till hållplats Liljevalchs/Gröna Lund.
Buss 69 och 76 till hållplats Djurgårdsbron.
Spårvagn nr 7 går från Sergels Torg till Liljevalchs/Gröna Lund.
Djurgårdsfärjan går från Slussen året runt.

Promenad från Centralstationen till Spritmuseet längs Strandvägen tar ca 30 minuter.

Annonser: