Konsert

Klassiskt

Ny fredag med Sonanza

24 november

Konserthuset Stockholm

Jan Risberg dirigerar nyskriven svensk musik, inklusive två uruppföranden.

Den har under sin ledare Jan Risberg sedan dess varit en av Skandinaviens ledande ensembler inom ny musik. Sonanza har uruppfört runt 250 verk, och vid den här Ny fredag-konserten kan ensemblen lägga till ytterligare två: Det svältande hjärtat av Benjamin Staern och ett nyskrivet stycke av Loke Risberg. 

Lisa Streich har de senaste åren fått stor internationell uppmärksamhet för sin originella och fantasifulla musik. Våren 2024 står hon i fokus för Konserthusets Tonsättarweekend, men redan nu får vi uppleva en av hennes fascinerande tolkningar av Pietà-motivet – Maria med den döde Jesus i knät.

Karin Rehnqvists Musik i natten skrevs under pandemins isolerade tillvaro och gestaltar hur våra sinnen öppnar sig när mörkret faller. Klangen är varm och mörk och nyanserna blir aldrig riktigt starka. Men snart sipprar också ljuset in som ett slags hymn. Per Mårtenssons Nonet startar i det enklaste enkla: en enda ton. Stycket skrevs till Sonanzas 30-årsjubileum och är inspirerat av ensemblen och dess medlemmar.

Kom en stund innan, stanna kvar – baren med dryck och tilltugg är öppen både före och efter konserten.

När

Fredag 24 november kl 20.30

Pris

220 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.

Allt som händer – Konserthuset Stockholm

Annonser: