Tillfällig utställning

Nobelfesten – festernas fest

Pågår till 26 februari 2023

Nobel Prize Museum

Att planera och genomföra en fest för 1 250 gäster som följs av svenska folket via en flera timmar lång tv-sändning kräver både kreativitet, respekt för traditioner och en särskild omsorg om detaljer. Nobelfesten är en tillställning där de involverade utmanar sig själva och ger allt för att hylla årets pristagare med en unik kväll.

I utställningen får du följa kockarnas kreativa process då de förvandlar svenska råvaror till en välsmakande och vacker meny. Se klänningar som gjort avtryck och förmedlat budskap både om bäraren och brännande samtidsfrågor, som klimatkrisen. Lyssna till trumpetfanfarer och de tacktal som framförts av pristagare under kvällen. Tal där det blir tydligt vad festen betyder för den som hyllas för sina insatser för vetenskapen, litteraturen och freden. En kavalkad av bilder och filmer ger också en glimt av hur Nobelfesten sett ut genom tiderna.

I utställningen får du också möjlighet att titta in bakom kulisserna. Hur tänker floristen kring de 25 000 blommor och stjälkar ska smycka Blå hallen, hur gör man en bordsplacering för 1 250 gäster och hur ser den speciella pinne ut som används för att mäta avståndet mellan tallrikarna vid dukningen? Den första banketten arrangerades redan 1901 då Nobelpriset delades ut för första gången. Även om gäster och lokal har varierat lever flera rituella inslag kvar som skapar den festlighet och den särskilda magi som genomsyrar kvällen. Här finns också ett urval av den mästerlige fotografen Anders Petersens bilder från banketten.

Sedan 1960-talet har Nobelfesten tv-sänts vilket gjort den till en fest för alla och den benämns idag av folklivsforskare som en samtida folklig tradition. Många människor har tagit festen till sina hjärtan och firar Nobeldagen i finkläder framför teven, på skolan eller med en lunch på ett ålderdomshem.

När

Pågår till februari 2023

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-banestation Gamla Stan och en kort promenad därifrån.
Buss 2, 3 och 53 till Slottsbacken