Gratis

Festival

Tillfällig utställning

Ljusfestivalen Nobel Week Lights

Nobel Week Lights är den årliga ljusfestivalen som lyser upp staden under årets mörkaste tid. En park med eldflugor, upplysta klot som du kan sparka i gång med dina fötter och hjärtslag som omvandlas till ljus. Det är några av årets konstverk i årets Nobel Week Lights som du inte får missa! 

Årets upplaga av festivalen innehåller sjutton lysande installationer inspirerade av Nobelpristagare. Två verk är inspirerade av årets Nobelpristagare som ska firas under Nobelveckan. Vid Strömparterren hittar man tre stora ljusglober som skapats av kreatörerna på kanadensiska Lucion Média. Inne i de färgglada kloten visas skuggspel inspirerat av dramatik och prosa av årets litteraturpristagare Jon Fosse. Årets tre fysikpristagare Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier har satt i gång fantasin hos studenter på Beckmans Designhögskola som skapar en installation med attosekunder i åtanke.

I år har ljusfestivalen lyckats locka till sig en av världen mest framstående ljuskonstnärer. Miguel Chevalier är en av pionjärerna inom virtuell och digital konst och hans verk har visats över hela världen på platser som New York, Singapore, Marocko och i Brasilien. Hans verk vid Stadsmuseet utgörs av magiska mattor som interagerar med besökarna när man går på dem inspirerat av de bilder och symboler som finns inom vetenskapen.

Festivalen presenteras av Nobelprismuseet och bjuder in internationella och lokala konstnärer, designers och studenter att skapa storskaliga ljuskonstverk i stadsmiljön. Genom konstverken tolkas vetenskapliga upptäckter, litteratur och fredsarbete som belönats med Nobelpris. 

Läs om allt som händer under veckan på webbplatsen.

När

2-10 december kl 16-22

Pris

Festivalen är en gratis kulturupplevelse tillgänglig för alla

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Nobel Week Lights äger rum på flera platser i centrala Stockholm.

Annonser: