Tillfällig utställning

News Flash – ett sekel av nyheter

Pågår till 12 februari

Fotografiska

Från kvinnlig rösträtt till kungabröllop. Från månlandningar till börskrascher. Och från förödande naturkatastrofer och krig – till revolutionerande uppfinningar och samhällsreformer. Den nya utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter tar med oss på en tidsresa genom nyhetsbyrån TT:s enorma bildarkiv från år 1921 till i dag.

När TT:s nyhetsflash ljuder över redaktionerna vet journalisterna att något stort har hänt, och de får släppa allt annat för att snabbt få ut nyheten i sina egna medier. I 100 år har nyhetsbyrån nu levererat snabba nyheter till medier över hela Sverige, och världen – med fotografer som har fångat otaliga historiska ögonblick. Med unik tillgång till TT Nyhetsbyråns enorma bildarkiv kan nu Fotografiska för första gången visa nyhetsbilder från nyhetsbyråns grundande år 1921 och fram till i dag i utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter.

I TT Nyhetsbyråns bildarkiv finns i dag över 100 miljoner stillbilder: från de allra första glasplåtarna till papperskopior och negativ, tidningar och grafiskt material. Utställningen visar mer än 300 bilder på århundradets mest uppmärksammade händelser. 

– Urvalet har varit en stor utmaning för den här utställningen, för hur sammanfattar man egentligen ett sekel av nyheter i bild? Vi har valt att ta avstamp i de nyhetshändelser som för en nyhetskonsument i Sverige fick stort genomslag just under den perioden, eller som i efterhand visat sig vara betydelsebärande, säger Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska Stockholm.

När

Öppet varje dag 10–23.

Pris

Vuxna 165–235 kr, student/pensionär 135–205 kr, barn gratis.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen