Föredrag

När mumierna vaknar: mumier – fakta, forskning och fiktion

4 oktober

Medelhavsmuseet

Egyptens mumier har alltid fascinerat och väckt frågor – från den avlägsna tid då egyptierna började experimentera med att förvandla förgängliga kroppar till något beständigt och gudomligt, till mumiernas ofrivilliga färd från hemlandet och ut i världen.

Föredraget tar upp den senaste forskningen men också vad mumierna inspirerat till i populärkulturen. Under medeltiden blev mald mumie en efterfrågad ingrediens i mediciner. Alltsedan 1600-talet togs mumier som krigsbyten och visades upp vid hov och museer, för underhållning eller forskning. Fascinationen för de döda kropparna kulminerade i den uppsjö av filmer och böcker som vi alla känner till och som befäst Egyptens mumier som det kanske mest allmänt kända historiska fenomenet i världen.

Föredragshållare Sofia Häggman, Världskulturmuseernas egyptolog, utkommer under september med boken Mumier – fakta, forskning, fiktion (Natur&Kultur). Under flera år har Sofia Häggman studerat de egyptiska mumierna på Medelhavsmuseet, gjort utställningar samt skrivit böcker och artiklar om olika aspekter av Egyptens långa historia.

När

KL.18.00 – 19.30

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss: 62 och 65 till Gustav Adolfs torg.
Tunnelbana: Kungsträdgården