Konsert

Musikaliskt Tidsfördrif

10 september

Drottningholms slottsteater

En unik konsert ur ett okänt och fascinerande klingande kapitel i svensk musikhistoria: musicerande i hemmet och ”feminin repertoar” under 1700- och 1800-talet.

Anna Paradiso, hammarklaver, och Dan Laurin, flöjter, bjuder in till en glittrande musiksalong tillsammans med Anna Maria Friman-Henriksen, sång och Ann Wallström, barockviolin.

Åhlström gjorde Kellgrens, fru Lenngrens och Franzéns dikter till en folkpoesi, som levde på samtidens läppar såväl som i dess hjertan” 

Berättelser ur den svenska historien, 1885-86
Konserten är en del av ett forskningsprojekt vid Kungliga Musikhögskolan, där även en workshop kring ämnet arrangeras den 9 september.

Med stöd av Vetenskapsrådet.

I Déjeunersalongen:

För några år sedan ”råkade” Dan Laurin och Anna Paradiso antikvariskt köpa 1794 års utgåva av Musikaliskt Tidsfördrif. Det är en nätt liten bok med bearbetningar och originalkompositioner av kompositörer som i de flesta fall var helt okända för dem. Blandningen av musikstilar och besättningar är påfallande; den enda gemensamma nämnaren är ett tangentinstrument, som ledsagar eller framträder solistiskt. Musikaliskt Tidsfördrif utkom årligen mellan åren 1789 och 1834 och är en enda persons verk: Olof Åhlströms. Det är en unik publikation i sitt slag vad gäller såväl omfattning som repertoar. Repertoaren är huvudsakligen tänkt för, och i vissa fall komponerad av, hemmamusicerande män och, ännu oftare, kvinnor.

Olof Åhlström (1756-1835) är idag en av Sveriges minst kända, stora musikpersonligheter. Född samma år som Mozart var han en del av den utveckling som såg kompositionsmusiken spridas från hov och kyrka till en växande borgarklass. Åhlström fick även uppleva ett Sverige som gick från Frihetstidens estetiska ideal via den gustavianska tiden till den preromantiska med dess starka fokusering på det skapande geniet. Med sitt tydliga folkbildningsperspektiv, sitt konstnärskap och sin förmåga att publicera och distribuera musik är Åhlström en centralgestalt i moderniseringen och europeiseringen av svenskt musikliv.

Konserten bjuder på en ny värld: salongernas blandning av intellektuellt umgänge och vad man skulle kunna kalla för ”performance”, med oerhört skickliga musiker, oftast kvinnor, som spelade och komponerade en helt egen repertoar.

Att ”hålla salong” var mycket populärt, och här kunde kvinnor framträda med en repertoar som var deras egen – vare sig det gällde musik, sång eller poesiuppläsning. Det är denna publik som Musikaliskt Tidsfördrif vänder sig till.

Dessutom erbjuder kvällens program även vokal och instrumental musik komponerad av okända kvinnliga kompositörer som Matilda Gyllenhaal D’Orozco, Carolina Ridderstolpe och Emelie Holmberg. Musikerna och publiken kommer tillsammans att återupprätta en betydande del av den svenska musikaliska repertoar som helt enkelt tystnat.  

När

10 september kl. 17

Pris

125 – 175 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Det lättaste sättet att ta sig till Drottningholms Slottsteater är med lokaltrafiken via T-Brommaplan och buss.

Båt:
Det allra vackraste sättet att komma till Drottningholm är med Strömmas båtar från Klara Mälarstrand vid Stadshusbron. Under säsongen går båten många turer dagligen.