Konsert

Klassiskt

Mozarts pianokonsert nr 25

13 oktober

Konserthuset

Hector Berlioz lika fantasirika som fantastiska Symphonie fantastique brinner av energi, starka begär och den oreserverade kärlekens hetta. Det är berättelsen om en ung känslig musiker som i frustration förgiftar sig med opium. Drogen försätter honom i djup sömn fylld av visioner. Sinnesrörelser, känslor och minnen förvandlas till musikaliska bilder och idéer när de glider genom hans ansatta hjärna. Den han älskar förvandlas till en melodi, ett återvändande tema, en idée fixe, som ständigt plågar honom. 

Konserten inleds med Mozarts eleganta och omfångsrika pianokonsert nr 25, av många ansedd som en av hans allra bästa. Första satsen är storslaget grandios medan andra satsen har formen av ett lättsamt andante där träblåsarna finstämt backar upp solostämman. Finalen är kraftfull med mörka stråk som ibland drar in över den annars ljusa atmosfären. 

Solist är den israeliske pianisten Inon Barnatan. Han framträder med många av världens främsta orkestrar, inte minst New York Philharmonic som han sedan flera år har ett nära samarbete med. Han har även gästat Konserthuset Stockholm tidigare, senast 2020 då han var solist i Rachmaninovs tredje pianokonsert. Kungliga Filharmonikerna leddes då av hedersdirigent Alan Gilbert, som leder orkestern även vid den här konserten.

När

13 oktober kl 19

Pris

140 – 440 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.