Gratis

Tillfällig utställning

Mother Courage and Her Children

Pågår till 10 februari

Accelerator

En utställning med performance, film och ljudverk 

Människan är ett vanedjur som ofta dras till det som är bekant. När vi möter något vi upplever som nytt och kanske obegripligt krävs det mod och nyfikenhet för att vi ska befatta oss med det vi inte förstår. Irrationalitet som motståndshandling är en röd tråd som löper genom utställningen Mother Courage and Her Children. Mod behövs för att använda kroppen till fysiskt motstånd, men också för att befatta sig med det ännu okända, våga följa sin intuition och att skapa något nytt. 

Utställningens titel är hämtad från pjäsen med samma namn av den tyska dramatikern och poeten Bertolt Brecht. Brecht skrev pjäsen i exil i Sverige 1939, som ett antikrigsdrama. Huvudpersonen Mor Courage drar sin kärra med handelsvaror mellan slagfälten under Trettioåriga kriget (1618–1648) och säljer överprissatta varor till soldater. Pjäsen skildrar hur krig skapar svårnavigerade dilemman och tar fram mörka sidor hos människan. Mor Courage offrar såväl moral som kärlek och till och med sina barn i jakten på kapital. 

Hur skulle Mor Courage istället kunna göra motstånd? I en tid som präglas av rädsla och upprustning vill Accelerator ge rum åt det poetiska och lyfta det irrationellas subversiva kraft. I utställningen Mother Courage and Her Children presenteras immateriella verk som på olika sätt gestaltar mod eller motståndshandlingar. Performances, filmer och ljudverk som berör känslor av rädslor och vanmakt, och ger plats åt agens, hopp och gemenskap. 

Mother Courage and Her Children visas parallellt med Tori Wrånes utställning BIG WATER. Wrånes konstnärskap präglas av en vilja att röra sig bortom kulturella normer, koder och kategorier. Tori Wrånes bisarra och surrealistiska gestaltningar har ett starkt drag av humor, lust och energi som understryker sprängkraften i att röra sig i det irrationella.

Utställningen cureras av Richard Julin och Therese Kellner.

När

24 sep – 12 feb 2023

Pris

Fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Närmaste tunnelbanestation är Universitetet, därifrån är det en minuts promenad till konsthallen.

Du kan även ta buss 50, 639, 670 och 676 (hållplats Universitetet Södra), buss 540 (hållplats Universitetet Norra) eller Roslagsbanan (hållplats Universitetet).