Tillfällig utställning

Mohau Modisakeng & Yang Yongliang

I februari slår Fotografiska Stockholm upp dörrarna för två storslagna videoverk. Det första, Glows in the Arctic, är ett verk av den New York-baserade kinesiske konstnären Yang Yongliang, som han skapade från 2020 till 2022 under coronapandemin. Verket inspirerades av en tid i isolering, där länder blev mer separerade än någonsin. Yongliang, som lever sitt liv både i New York och i Shanghai, har upplevt hur pandemin påverkade människorna på de olika platserna.

Olika kontinenter
Glow in the Artic visar urbana miljöer från olika kontinenter, från platser som New York, Shanghai, Hong Kong, Paris, London och Tokyo, och hur de förändras till följd av en lockdown. Yongliangs unika bildspråk karaktäriseras av det digitala landskapsmåleriet och hans färdigheter har utvecklats i takt med den digitala bildbehandlingstekniken.

Militariseringen av samhället
I samma utställningssal visas ett videoverk av den sydafrikanska konstnären Mohau Modisakeng, som bor och arbetar mellan Johannesburg och Kapstaden, för andra gången. Hans arbeten berör ämnen som ras, militariseringen av samhället och de djupa klyftorna i post-apartheidens Sydafrika. Videoverket Passage berättar om de många människor som har kommit till eller lämnat Sydafrika genom människohandel. I Passage får vattenflödet, lika livgivande som dödligt, symbolisera människorna och deras resa.

När

4 februari-7 maj

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen