Gratis

Tillfällig utställning

Mitt liv som Ulla Winblad 1744–1798

Pågår till 2 oktober

Stadsmuseet

I utställningen ”Mitt liv som Ulla Winblad” möter du den verkliga kvinnan bakom Carl Michael Bellmans diktade gestalt. Hon hette Maria Christina Kiellström och kallades Maja Stina. Hennes stormiga liv är en sannsaga om stolthet och skam, fest och vardag, vrede och vanära. Fonden är 1700-talets stad, från de fattigaste utkanterna till balen på slottet. Vi har valt att ge Maja Stina en egen röst. Det är hennes historia du möter.

Maja Stina berättar för dig hur hon som ung kvinna i Stockholms nöjesliv ger sig själv namnet Ulla Winblad. Ett namn som den populäre diktaren Bellman också använder för sin kvinnliga huvudkaraktär. En gestalt med många ansikten, besjungen och bespottad, både gudinna och hora.

Diktens Ulla Winblad blev vida berömd och vi ser hur hon följer Maja Stina genom livet som en skugga – även långt efter att hon själv försökt lämna Ulla bakom sig. Alla tror sig känna henne och alla tror att den diktade och den verkliga kvinnan är densamma. Ända tills hon tar sitt sista andetag i det lilla huset på Timmermansgatan – och långt in i framtiden.

Varje ny epok har skapat sin egen bild av 1700-talets sexsymbol Ulla Winblad. Vilken är din bild?

Följ med på en visning i utställningen Mitt liv som Ulla Winblad. Visningen kostar 50-100 kr och sker utvalda lördagar och tisdagar. Läs mer här.

När

Pågår till 2 oktober

Pris

Fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-banestation Slussen.
Flertalet stadsbussar och Nacka/Värmdö-bussar till Slussen.
Museet ligger precis uppe på Södermalmstorg.