Film

Miklós Jancsó – Rörelser genom historien

8 sep–18 okt

Cinemateket

När Miklós Jancsós Män utan hopp hade premiär i huvudtävlingen i Cannes 1966 innebar det ett genombrott för den ungerska regissören på den internationella filmscenen. Det var tydligt att en ny typ av film hade trätt fram – en där berättelser om förtryck och politik vävdes samman på nya och visuellt slagkraftiga sätt.

Det är sällsynt att möta en filmkonst så direkt igenkännbar som Miklós Jancsós. Långa, grandiosa kamerapanoreringar sveper över Ungerns enorma vidder och slätter, där kamper om frihet och mot statsstyrt förtryck äger rum. Jancsó arbetar med både det specifika och det generella. Hans filmer är konkreta, djupgående skildringar av olika tidsperioder i Ungerns historia där soldater och andra auktoritära figurer har utövat makt över de som är utan den. Men dessa specifika miljöer utvecklas alltid till det generella. De vidöppna fälten blir till abstrakta rum utan stabila strukturer – rum som visar förtryckets mekanismer och den uråldriga mänskliga erfarenheten av försvarslöshet.

Totalt så kommer tio av Jancsós filmer att visas. 8 september inleds programmet med filmen Män utan hopp, och avslutas 18 oktober med Allegro barbaro. Se hela programmet här!

När

8 september till 18 oktober

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan
Buss: 72, 76, 1 eller 4