Teater

Mefisto

15 feb–9 jun

Dramaten

”Vad kunde jag ha gjort? Jag ville bara spela teater. Jag är bara en helt vanlig skådespelare! Bara en helt vanlig skådespelare.”

Tyskland, sent 1920-tal. Skådespelaren Hendrik Höfgen är uppskattad av både publiken och kollegorna på den lokala teatern, men längtar desperat efter det stora genombrottet. Han vet att han är ämnad för större roller, på större scener! Liksom de flesta av sina kamrater är han socialist och ser förfärat på hur nationalsocialismen växer sig starkare. Det är en föränderlig, kreativ och våldsam tid.

Just som hans egen karriär börjar få luft under vingarna tar Hitler makten och samhällsklimatet förändras över en natt. Ska Hendrik offra karriären och fly landet? Eller ska han smeka de nya ledarna medhårs och fortsätta sitt liv som stigande stjärna på den tyska teatern?

Mefisto är en pjäs om en människa och ett teatersällskap som, utan eftervärldens svartvita facit, försöker orientera sig i en kaotisk och hotfull tid. En berättelse om små och stora val, kompromisser och överlevnadsinstinkter.

När

17 mars – 9 juni

Pris

150-495 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss: Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn: Spårvagn nr 7