Föredrag

Med smak av oliv

16 februari

Medelhavsmuseet

AVSMAKNING AV FÄRSKPRESSAD EXTRA JUNGFRUOLIVOLJA FRÅN APULIEN I ITALIEN MED ELIN LINDER.
Elin gjorde ett etnografiskt fältarbete under ett år i Apulien, där hon deltog i det dagliga arbete som olivkultivering och olivoljeproduktion innebär, som del av sitt avhandlingsarbete om hur olivolja blir till i tid och rum.

Under föreläsningen sker avsmakning av olika extra jungfruolivoljor från årets skörd från några av de producenter som Elin under sin tid i Apulien samarbetat med. 

Apulien är historisk känt för sin olivoljeproduktion, med sina drygt 60 miljoner olivträd. Landskapet präglas likaså av uråldriga träd som djupt rotade traditioner förankrade i de metoder och processer genom vilka olivoljan här produceras. Under föreläsningen introduceras du till den lokala produktionen – dess historia, nutid och framtid. Följ med Elin på en resa in i den apuliska olivoljans fantastiska värld, där du får inblick i hur oliverna kultiveras och skördas, samt i hur olivoljorna pressas och klassificeras. Du får ta del av olika olivoljors distinkta karaktär och får fördjupad förståelse för produkten som matvara.

Elin Linder är doktorand vid socialantropologiska institutionen på Stockholms universitet, hennes doktorsavhandling handlar om olivkultivering och olivoljeproduktion.

Biljett hittar du här!

Årskort kostar 140 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. 


Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar. Köp årskortet här!

När

17.30 – 19.30

Pris

150 kr med årskort. 250 kr utan årskort.
Ungdomar upp till 19 år – fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss: 62 och 65 till Gustav Adolfs torg.
Tunnelbana: Kungsträdgården