Film

Marion Davies – I skuggan av en sensation

2 nov–11 dec

Cinemateket

Den begåvade komediennen Marion Davies var en av de starkast lysande stjärnorna i början av Hollywoods guldålder. Hennes omskrivna privatliv var motorn i ett väloljat PR-maskineri, som kom att bli hennes förbannelse. När hon orättvist gjordes till åtlöje i Orson Welles En sensation hade hennes prestationer på vita duken redan hunnit blekna i publikens minne.

Under 1920-talet och i början av 1930-talet var Marion Davies en av de bäst betalda och mest omskrivna filmstjärnorna i Hollywood. Trots att hennes karriär överlevde steget till ljudfilm och varade längre än en rad andra samtida skådespelares är hon idag i stort sett bortglömd, och få har sett hennes filmer. Som älskarinna till stormrika mediemogulen William Randolph Hearst var hon dömd på förhand. Hon blev misstrodd, föraktad och via verk som Orson Welles En sensation (1941) förlöjligad.

Mellan 2 november och 11 december kommer sju av Davies filmer att visas, bland annat Han ligger aldrig i lä, Kom så gifter vi oss och Peggys miljoner. Läs hela programmet här

När

2 november till 11 december

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan
Buss: 72, 76, 1 eller 4