
Föredrag
Samtal
Människa, miljö och klimat I det forntida Grekland
26 mars
Medelhavsmuseet
Välkommen att lyssna till tre föredrag där forskare från Uppsala universitet ger inblick i resultaten från pågående projekt.
MARTIN FINNÉ: VAD GROTTOR OCH ANDRA KLIMATARKIV BERÄTTAR OM FORNTIDENS KLIMAT
Föredraget handlar om klimat och klimatförändringar i det antika Grekland och hur man kan ta fram information om detta från perioder som saknar meteorologiska observationer. För att ta reda på hur klimatet var i det förgångna och hur det förändrades kan man till exempel studera droppstenar från grottor och andra typer av sediment som byggts upp lager för lager under lång tid.
ERIKA WEIBERG: SAMHÄLLENS SÅRBARHET UNDER GREKISK BRONSÅLDER
Den grekiska bronsåldern omfattar tvåtusen år av varierande samhällsformationer och mest känd är den mykenska palatsperioden under slutet av den sena bronsåldern. Perioden kännetecknas av en omfattande samhällsexpansion som sträcker sig långt bortom det grekiska fastlandet. Vilken roll kan klimatet tillskrivas i den här historien?
ANTON BONNIER: KLIMAT, JORDBRUK OCH SAMHÄLLE I DET ANTIKA ATTIKA OCH NORDÖSTRA PELOPONNESOS
Attika och nordöstra Peloponnesos utgör några av de torraste delarna av det grekiska fastlandet. I dessa regioner fanns trots detta ändå flera viktiga städer, inte minst Athen som var ett av den antika världens mest folkrika samhällen. Hur såg dessa städers försörjning ut och hur känsliga var dessa samhällen för klimatpåverkningar?
När
26 mars kl 13-15
Pris
250 kr
Bra att veta
Hitta hit
Buss: 62 och 65 till Gustav Adolfs torg.
Tunnelbana: Kungsträdgården