Konsert

Lucas & Arthur Jussen

22 januari 2023

Konserthuset

De nederländska pianistbröderna Lucas & Arthur Jussen känner varandra på närmast telepatisk nivå vilket gör deras konserter till en upplevelse utöver det vanliga. De är uppväxta i en musikerfamilj och har framträtt tillsammans sedan tidig ungdom. Sedan 2010 har de ett exklusivt kontrakt med skivbolaget Deutsche Grammophon. 

Vi får höra Stravinskys banbrytande balett Våroffer i versionen för fyrhändigt piano där detaljerna stundtals får klarare konturer än i orkesterversionen. Dessutom Felix Mendelssohn-Bartholdys virtuosa Andante och Allegro brillant tillägnad Clara Schumann och komponerad för en konsert i Leipzig där de båda också framförde stycket. 

Schubert skrev sin magnifika fantasi för fyrhändigt piano bara en kort tid före sin död. Här finns vemod och grubblerier, ljust skimrande melodier och rytmiskt aggressiva attacker. Fantasin är tillägnad hans stora förälskelse Caroline Esterházy, som emellertid inte besvarade hans kärlek. Vi hör också ett arrangemang av Ravels infallsrika och dramatiska, humoristiska och ironiska La valse.

När

22 januari kl 15

Pris

235 – 400 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.