Museum

Tillfällig utställning

Ljusavtryck – Carolina Billvik

Pågår till 28 april

Strindbergsmuseet

Utställningen Ljusavtryck är en installation som består av ett antal fotografiska avtryck som har överförts från fotografisk film till textil och glas. Avtrycken har skapats genom att använda en kamera utan lins, en hålkamera. Det är en ljussäker låda med ett mycket litet hål på ena sidan. Genom hålet släpps ljuset in under en viss begränsad tid för att ge ett avtryck på den ljuskänsliga fotografiska filmen. Den typen av kamera kan liknas vid de som använts i fotografins begynnelse. Även genomskinligheten hos textilierna och glasen är en lek med och referens till äldre fotografiska teknikers negativ.  

Billvik arbetar huvudsakligen med stilla och rörliga bilder som vanligtvis kommer ur olika fotografiska metoder. Med inspiration från fotohistoria och fototeori upplöses och pulveriseras den klassiska formen av fotografi. Genom att lösa upp de föreställande elementen i de fotografiska verken leds betraktaren in i friare associationer. Verken blir en språngbräda ut i det okända, där betraktaren får fylla i med sina egna referenser.

Carolina Billvik bor och arbetar i Stockholm och Blekinge och är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm. Hennes installationer har tidigare visats på bland annat Galleri Pictura (Lund), Liljevalchs konsthall och Konstnärshuset (Stockholm), Galleri Yö (Helsinki) samt i konstnärliga projekt utomlands. Senast arbetade Billvik under en period i Frankrike på Hôtel Chevillon i Grez-sur-Loing samt vid Svenska Institutet i Paris. Billvik har mottagit flera stipendier, bland annat från Konstakademien och Konstnärsnämnden. 

 

 

 

När

tisdag-söndag 12-16

Pris

vuxna 100 kr, student/pensionär 75 kr, ungdom t.o.m. 19 år gratis

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Närmsta tunnelbanestation är Rådmansgatan, uppgång Sveavägen/Tegnérgatan

Spana in Welmas olika guider

Annonser: