Konsthall

Liljevalchs vårsalong 2023

Pågår till 23 april

Liljevalchs

Liljevalchs vårsalong är en kär, omtvistad och livaktig tradition sedan starten för över hundra år sedan. I år visar 159 konstnärer 298 verk i Liljevalchs salar.

Så många som 4135 stycken sökte till Liljevalchs vårsalong 2023, vilket är nytt rekord. Endast en gång tidigare har antalet sökande varit över 4000.

– Det höga antalet sökande visar prov på Vårsalongens dragningskraft och att utställningen har kommit att bli den folkkära tradition som vi hoppats på, förklarar juryordförande Isak Nilson.

Liksom tidigare år dominerar kvinnorna, både bland de sökande och i urvalet. Av de antagna är 89 kvinnor och 70 män. Åldersspannet är stort, yngst är 18-åriga Miles från Bromma och äldst är 89-åriga Per Torvald från Arkelstorp. Medelåldern på de antagna och de sökande var 52 år. De utvalda konstnärerna är bosatta i hela landet, från Ystad till Råneå, från Färjestaden till Åsa.

Som vanligt inrymmer urvalet en blandning av tekniker, allt från måleri, teckning och skulptur till installation, video och AI-genererad konst. Måleri är den vanligaste tekniken, medräknat måleri med blandteknik så landar det på 131 bidrag. På delad andraplats kommer skulptur och teckning med 35 verk vardera.

Med utställningen följer en katalog där alla utställare presenteras med ett verk. Från och med vernissagedagen kommer konstnärernas egna texter om sina verk och sitt arbete att finnas på vår hemsida.

Årets jury bestod av konstvetaren Isabella Nilsson, konstnären Jockum Nordström, och juryordförande Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs.

När

Måndag 11–17, tisdag 11–20, onsdag 11–17, torsdag 11–20, fredag–söndag 11–17.

Pris

Vuxen 150 kr, student/pensionär 120 kr, barn gratis. Fri entré på måndagar!

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd