Gustav V

Tillfällig utställning

Lennart Nilsson 100 år – utställning på Gripsholms slott

6 jun–4 sep

Gripsholms slott

Sommaren 2022 visas en utställning på Gripsholms slott med omkring 20 porträtt av Lennart Nilsson, främst av kungahus, kulturpersonligheter och politiker. Utställningen sammanfaller med att Statens porträttsamling i år fyller 200 år.

Fotoutställningen ses 6 juni–4 september.

Lennart Nilsson började sin bana som reportagefotograf under 1940-talet. Genom åren kom han att arbeta för flera av dåtidens stora bildtidningar, bland andra svenska Se och Veckojournalen samt amerikanska Life. Arbetet förde honom över stora delar av världen, alltifrån Kongo till Ishavet.

Bakgrunden i reportagefotografi förklarar varför det blev just Nilsson som utförde det första riktigt närgångna porträttet av en svensk monark. Till skillnad från dåtidens hovporträttörer, var han inte uppfostrad till att hålla en respektfull distans till den höge modellen. Utan att brista i hänsyn gentemot sitt fotoobjekt, åstadkom den unge fotografen ett inträngande och fascinerande porträtt av Gustav V, där ljuset och skuggorna tecknar den gamle kungens ansikte. Uppdragen för kungahuset fortsatte såväl med officiella förlagor till frimärken som mer informella bilder av de kungliga i arbete och fritid.

I Statens porträttsamling ingår idag drygt femtio verk av Lennart Nilsson.

När

Dagligen kl. 10.00-16.00

Pris

Vuxen: 140 kr
Student: 70 kr
Barn 7-17 år: 70 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Bil: Från Stockholm (ca 60 minuter). Kör E4/E20 till Södertälje. Fortsätt E20 mot Göteborg. Efter ca 3 mil svänger du av på avfart 139 mot Mariefred.
Tåg: SJ-tåg från Stockholm C mot Eskilstuna/Arboga. Avstigning i Läggesta. Buss eller museijärnväg (sommartid) till Mariefred/Gripsholms slott.
Museijärnvägen: http://www.oslj.nu
Ångbåt: S/S Mariefred kör Stockholm – Mariefred under sommaren. http://www.mariefred.info/