Konsert

Lee Ritenour

30–31 oktober

Fasching

En av de största gitarrhjältarna ur fusions-landet med bakgrund som en av Los Angeles mest anlitade studiomusiker till artister som Aretha Franklin, Barbara Streisand, John Denver och Glenn Campbell till BB King, Quincy Jones och George Benson. Lee Ritenour är Grammy-vinnare och nominerad åtskilliga gånger bland annat med plattan Harlequin från 1985 tillsammans med pianisten Dave Grusin. Då med ett sound som en mer poptillvänd Pat Metheny Group.

Lee Ritenour började spela gitarr tidigt, fick Barney Kessels gitarrlärare Duke Miller som lärare. Upptäckte folk-, jazz- och rockscenen och drogs både till rockens starka uttryck och jazzens mer sofistikerade spel. Vid 16 debuterade han som session-gitarrist med ett par demos för Mamas And The Papas och sedermera kom han att bli en av Los Angeles mest anlitade studio-gitarrister. 1976 startade han bandet First Course och mötte fusionsjazzen i dess barndom. 1979 la han gitarr på Pink Floyds The Wall-platta. För ett par år sedan brann hans hus och studio i Kalifornien ner tillsammans med hundratalet gitarrer, förstärkare och åtskilligt av hans musik. En vecka efter branden genomgick den nu 69-årige Lee en hjärtoperation. Efter de tunga åren vänder han nu tillbaka med nya skivan Dreamcatcher: ”Making this record was a life-saver for me.” säger han.

Lee Ritenour är en musikalisk elegant som premierar det melodiska framför det uppvisningstekniska. En flyhänt eklektiker som med mjuka händer och distinkt sound varvat country, jazz och rock med brasiliansk jazz och fusion. På nya plattan Dreamcatcher går Ritenour för första gången solo, varvar klassisk nylonsträngad gitarr med barytongitarr och sin egen Gibson signaturmodell. Till Fasching kommer Lee Ritenour tillsammans med sin kvartett. En högtidsstund för älskare av såväl mer klassisk gitarrjazz som modern fusion.

Lee Ritenour spelar två kvällar med sin kvartett. 

När

30 och 31 oktober

Pris

400 – 450 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Fasching hittar du på Kungsgatan alldeles nära Cityterminalen/Centralen.